Duurzaamheidsklasse van hout

De houtkeuze voor houten meubelen, kozijnen of deuren hangt af van het uiteindelijke gebruik en het gewenste uiterlijk. Niet alle houtsoorten zijn echter voor alle toepassingen te gebruiken. De duurzaamheidsklasse is hiervoor bijvoorbeeld een belangrijke indicator.

De duurzaamheidsklasse van houtsoorten geven inzicht in de verwachte levensduur van de houtsoort. Voor een schutting is het bijvoorbeeld niet aan te raden om een houtsoort met een hoge duurzaamheidsklasse te gebruiken. Hoe hoger de klasse namelijk is, hoe korter de verwachte levensduur.

Onderstaand een overzicht van de verschillende duurzaamheidsklassen, verwachte levensduur en de houtsoort die hier bij past. De klassen variëren van 1 tot 5, waarbij 1 zeer duurzaam is en 5 niet duurzaam.

Sommige houtsoorten kunnen in verschillende duurzaamheidsklassen vallen. Dit heeft te maken met de herkomst van het hout. Waar de bomen gegroeid zijn is namelijk van invloed op de duurzaamheidsklasse.

Naast duurzaamheidsklassen, kun je hout ook opdelen in sterkteklassen. 
 
Duurzaamheidsklasse         Beschrijving        Levensduur      Voorbeeld houtsoort
1                                         Zeer duurzaam     > 25 jaar          Pokhout, azobe, baralocus
2                                         Duurzaam            15 - 25 jaar       Taxus, kastanje
3                                         Matig duurzaam    10 - 15 jaar       Notenhout (walnoot)
4                                         Weinig duurzaam   5 - 10 jaar        Appel, vuren
5                                         Niet duurzaam      < 5 jaar            Essen, esdoorn, linden, populieren, wilgen

Over De Lange

Voor ramen, deuren, kozijnen en kasten moet u bij De Lange zijn. In onze showroom in Grootebroek staan ongeveer 150 binnendeuren. Tevens staan er in de showroom diverse voorbeeldopstellingen van houten en kunststof kozijnen. Bel ons op 0228 51 12 69 of maak gebruik van ons contactformulier om uw vraag te stellen.

Hulp nodig?
E-mail
E-mail
Telefoon
Telefoon
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen