Houtsoorten voor kozijnen

Al onze kozijnen zijn maatwerk. Niet enkel qua afmetingen en afwerking (ramen, hang- en sluitwerk, etc.) maar ook op het gebied van houtsoorten. Onze maatwerk kozijnen kunnen geleverd worden in zowel hardhout of zachthouten kozijnen, elk met hun unieke eigenschappen.

Verschillende mogelijkheden

Hoewel veel mensen denken dat hardhout altijd hard is en zachthout altijd zacht is, is dit niet het geval. Of een kozijn uit hardhout of zachthout bestaat, hangt af van het type boom waaruit de maatwerk kozijnen zijn gemaakt. Zo wordt bij hout van loofbomen gesproken over hardhout en komt zachthout voort uit hout van naaldbomen.

Verschillende houtsoorten, verschillende duurzaamheidsklassen. De duurzaamheidsklasse van hout geeft een inschatting van de levensduur. Houtsoorten kunnen ook ingedeeld worden op basis van hun sterkteklasse. 

Hardhouten kozijnen soorten

1. Afzelia (Duurzaamheidsklasse 1)
Afzelia kozijnen zijn kozijnen uit een uiterst sterke houtsoort. Afzelia is hierdoor wel één van de duurste houtsoorten, maar dit betaalt zich uiteindelijk terug in de levensduur en het lage onderhoud. Afzelia is goed bestand tegen vocht en werkt tijdens het drogen.

2. Eiken (Duurzaamheidsklasse 2)
Eikenhouten kozijnen worden vaak gekozen voor hun sterkte en vanwege het feit dat eikenhout makkelijk te bewerken is. De kleur van eikenhouten kozijnen kan variëren van donkerbruin tot geel.

3. Mahonie (Duurzaamheidsklasse 2-3)
Mahoniehouten kozijnen worden gebruikt in luxe afgewerkte woningen, waarbij een authentieke uitstraling gebruik wordt. Vanwege de roodbruine kleur worden mahonie houten kozijnen vaak enkel afgelakt.

4. Meranti (Duurzaamheidsklasse 2-4)
Meranti houten kozijnen zijn, naast Merbau kozijnen, een veelgebruikte soort hardhouten kozijnen. Meranti houten kozijnen vallen echter binnen een lagere duurzaamheidsklasse, waardoor Meranti houten kozijnen wel eerst geverfd moeten worden om de levensduur te verlengen.

5. Merbau (Duurzaamheidsklasse 2)
Merbau kozijnen vergen enige voorbewerking voordat het daadwerkelijk tot kozijn kan worden verwerkt. Dat heeft te maken met het feit dat het kan gaan ‘bloeden’ wanneer het in aanraking komt met vocht (bijv. water of water oplosbare verf). Om dit te voorkomen moeten Merbau kozijnen ontvet worden met bijvoorbeeld thinner. De kleur van het hout varieert van geel tot donkerbruin. Merbau kozijnen zijn het meest voorkomende type hardhouten kozijnen.

Zachthouten kozijnen soorten

6. Grenen (duurzaamheidsklasse 4-5)
Grenen houten kozijnen worden, vanwege de lage duurzaamheidsklasse, vaak geverfd. Zo wordt de levensduur verhoogd en valt ook de verkleuring die in de loop der tijd optreedt minder op. De kleur varieert van lichtbruin (vers grenen) tot geel- of zelfs roodbruin naarmate de tijd verstrijkt.

7. Lariks (duurzaamheidsklasse 3-4)
Wanneer gekozen wordt voor lariks houten kozijnen, is voorboren noodzakelijk. Dit heeft te maken met het feit dat lariks hout snel kan splijten. De kleur van lariks hout bevindt zicht tussen geelbruin tot rood/roze.

8. Robinia (duurzaamheidsklasse 1-2)
Robinia houten kouzen zijn uiterst sterk. Robinia hout neemt vrijwel geen vocht op waardoor rotting nauwelijks voorkomt. Door slecht onderhoud kan Robinia hout gaan kromtrekken na verloop van tijd.

9. Vuren (duurzaamheidsklasse 4-5)
Vurenhout is de meest bekende houtsoort. Dit heeft o.a. te maken met de lage prijs die voor vuren doorberekend wordt. Door de lage duurzaamheidsklasse is het, wanneer u vurenhouten kozijnen wilt, wel belangrijk dat periodiek onderhoud aan de kozijnen plaatsvindt en het hout goed beschermd wordt door invloed van de elementen.

Over De Lange

Voor ramen, deuren, kozijnen en kasten moet u bij De Lange zijn. In onze showroom in Grootebroek staan ongeveer 150 binnendeuren. Tevens staan er in de showroom diverse voorbeeldopstellingen van houten en kunststof kozijnen. Bel ons op 0228 51 12 69 of maak gebruik van ons contactformulier om uw vraag te stellen.

Hulp nodig?
E-mail
E-mail
Telefoon
Telefoon
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen